Sisälogistiikka ja varastointi

Älyhyllyt avuksi pientarvikelogistiikassa

artikkelikuva: Älyhyllyt avuksi pientarvikelogistiikassa

Vanhat viivakoodipohjaiset järjestelmät on pientarvikelogistiikassa monesti jo korvattu radiotaajuuksilla toimivilla RFID-transponderitarroilla, joita kiinnitetään varastohyllyihin. Viimeisin uutuus on älyhylly, jonka avulla logistiikka toimii täysin automaattisesti – ilman erillisiä lukijalaitteita.

Monenlaisten pientarvikkeiden tukkukauppaa harjoittava Ferrometal Oy on tuonut markkinoille uudet älyhyllytasot. Ne on suunniteltu parantamaan pientarvikelogistiikan tehokkuutta, nopeutta ja muunneltavuutta.

Kyseessä on pitemmälle kehitetty versio etätunnisteisiin perustuvasta Ferrometalin Kanban-RFID-logistiikkajärjestelmästä ja sen myöhemmästä FM ONE -versiosta, jotka ovat olleet käytössä jo muutamia vuosia.

”Uusi FM Kanban RFID 2020 -järjestelmä on entistä helpompi integroida teollisuusympäristöihin”, arvioi Ferrometal Oy:n toimitusjohtaja Mika Brandt.

”Älyhyllyistä on mahdollista rakentaa erilaisia kokonaisuuksia, kuten pieneen tilaan mahtuvia RFID-palautustasoja.”

Ferrometalin järjestelmä otettiin käyttöön elokuun loppupuolella ja sitä esiteltiin muun muassa jo Logistiikka 2017 -messuilla.

Tilaus tehdään GPRS:n kautta

Uusien tasojen avulla palautusasema voidaan integroida työpisteeseen esimerkiksi siten, että se sijoitetaan pöydälle tai muulle vastaavanlaiselle tasolle.

Vaihtoehtoisesti palautusasema pystytään sijoittamaan kuormalavapaikalle.

”Kun asiakkaalla on RFID-tunnisteilla varustettu pientarvikkeiden ottolaatikko, tyhjä laatikko yksinkertaisesti nostetaan älyhyllytasolle. Silloin täydennystilaus lähtee automaattisesti ja välittömästi GPRS-matkapuhelinyhteyden kautta Ferrometalin tai muun valitun tavarantoimittajan tilausjärjestelmään”, Brandt selittää.

Samalla järjestelmällä pystytään siis tarvittaessa ohjaamaan useiden tavarantoimittajien tilauksia. Jos tyhjä laatikko on kovin suurikokoinen tai muutoin hankalasti käsiteltävä, sen tilalla voidaan käyttää sitä vastaavaa Kanban-korttia.

”Aikaisemmissa logistiikkasovelluksissa RFID-yksikkö on ollut erillinen laite, jolloin tietojen lukeminen on vaatinut hieman käsityötä.”

”Koska uusissa älyhyllyissä on integroitu RFID-tekniikka, mitään lukijalaitteita ei tarvita. Hyllyn ottamiseksi käyttöön riittää, että se kytketään verkkovirtaan”, sanoo Brandt.

Hänen mukaansa järjestelmä on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Virheet vähenevät

Älyhyllyjärjestelmä myös minimoi inhimillisten virheiden mahdollisuuden pientarvikkeiden lisätilauksia tehtäessä.

”Viivakoodin lukemista tai muita tilauksen yksilöintejä ei tarvitse enää tehdä käsin. Koko prosessi toimii automaattisesti, älyhyllytasolta aina Ferrometalin SAP-toiminnanohjausjärjestelmään saakka”, Brandt korostaa.

Uuden pientarvikkeiden tilausjärjestelmän suunnittelu lähti käyntiin Ferrometal Oy:n omasta aloitteesta.

”Halusimme kehittää entistä selkeämmän ja aiempaa helpommin integroitavan systeemin. Noin puoli vuotta sitten palaset loksahtivat kohdalleen, ja kehittynyt tekniikka teki järjestelmän toteuttamisen mahdolliseksi”, Brandt kertoo suunnittelun taustoista.

”Toisaalta asiakkailla on tarvetta tällaiselle järjestelmälle. Uudenlaiset älyhyllytasot soveltuvat monenlaisiin tuotantoympäristöihin. Ne ovat nopeita, reaaliaikaisia ja virheettömästi toimivia.”

Älyhyllytason standardinmukaiset hyllykoot ovat 1,3 m x 0,8 m. Tarpeen vaatiessa älyhyllytasot voidaan ulkomitoiltaan sovittaa asiakkaan olemassa olevan infrastruktuurin mukaisiksi.

”Tarvittaessa järjestelmä voidaan integroida myös kuormalavalle. Koska älyhyllyt ovat helppoja käsitellä, ne voidaan myös nopeasti siirtää tuotantotilassa uuteen paikkaan”, Brandt mainitsee.

Hän uskoo, että merkittävä osa Ferrometalin pientarvikeasiakkaista ottaa ennen pitkää uuden logistiikkajärjestelmän käyttöön.

”Järjestelmä tarjoaa paljon mahdollisuuksia laajentaa palvelukonseptia”, toteaa Brandt.

Lisätietoja: www.ferrometal.fi

Teksti: Merja Kihl ja Ari Mononen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prologistiikka

Prologistiikka uutiskirje
Seuraa Prologistiikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »