Ohjelmistot ja innovaatiot

Tehokkuutta telematiikan avulla

artikkelikuva: Tehokkuutta telematiikan avulla

Eri toimialoilla digitalisoidaan kalustonhallintaa liiketoiminnan tehostamiseksi ja työskentelyn helpottamiseksi. Telematiikkajärjestelmät mahdollistavat kalustonhallinnan myös etänä vaikkapa kotitoimistosta käsin.

Ajoneuvojen ja muun kaluston paikantamiseen kehitetyissä telematiikkajärjestelmissä käytetään GPS-paikannuslaitteita ja langatonta viestintää. Automatisoidut informaatioteknologiaa hyödyntävät järjestelmät tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia eri toimialoille.

Kaluston seurantaan ja hallintaan suunnitellut telematiikkapalvelut tehostavat yrityksen toimintaa sekä helpottavat ja nopeuttavat työskentelyä. Telematiikkasovellukset mahdollistavat muun muassa ajoneuvojen tai muun kaluston jatkuvan reaaliaikaisen paikannuksen sekä reittitietojen ja käyttöasteen seurannan.

”Seurantapalvelujärjestelmästä voi tarkistaa yhdellä silmäyksellä missä ajoneuvot, muu kalusto ja työkalut ovat. Työskentely sujuvoituu ja nopeutuu, sillä kalustoa tai työkaluja ei tarvitse etsiä. Aiemmin kadoksissa olevien välineiden etsimiseen käytetty työaika voidaan käyttää tuottavaan työhön”, sanoo kaupallinen johtaja Olli Oivanen ABAX Oy:stä.

ABAX on vuonna 2003 perustettu norjalainen telematiikkapalveluja tarjoava yritys, joka on toiminut Suomessa vuodesta 2014 alkaen. ABAXin kehittämät ohjelmistot ja laitteet soveltuvat ajoneuvopaikannuksesta kaluston kokonaisvaltaiseen hallintaan.

Joustava palvelukokonaisuus

Telematiikkapalvelut hyödyttävät kaikkia toimialoja ja yrityksiä, joilla on ajoneuvoja tai muuta kalustoa, jonka sijaintia ja käyttöä halutaan seurata. Myös yksityishenkilöt voivat käyttää telematiikkapalveluita, kuten esimerkiksi sähköistä ajopäiväkirjaa.

”Ajoneuvojen määrällä ja kaluston koolla ei ole merkitystä sovelluksen käyttämisen kannalta. Palvelemme niin yhden ajoneuvon asiakkaita kuin tuhansien paikanninlaitteiden käyttäjiä. Palvelumme kuukausimaksu määräytyy asiakkaan käytössä olevien paikanninlaitteiden määrän mukaisesti”, Oivanen kertoo.

kuva

ABAXin palveluista voi koostaa omiin tarpeisiin sopivan kokonaisuuden. Palvelutarjontaan kuuluvat ajoneuvojen, perävaunujen, työkalujen ja kaluston paikannus, kaluston hallinta, sähköinen ajopäiväkirja, ajotapapalvelu ja asiakkaan oma IoT-verkko.

”Kaikkia palvelun osa-alueita käytetään samalla sovelluksella, joten seurantapalvelun käyttö on helppoa ja sujuvaa. Järjestelmää voi käyttää tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella, joten käyttö ei ole paikkaan sidottua”, Oivanen sanoo.

Sijainti- ja osoitetietojen sekä muiden järjestelmään tallennettujen tietojen tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta huolehditaan ISO 27001 -sertifioidulla tietoturvajärjestelmällä.

Helppo asennettavuus

”Telematiikkapalvelun ottaminen käyttöön on helppoa. ABAXin paikanninlaitteen voi asentaa ajoneuvoon tai muuhun seurattavaan kalustoon itse ja käytön voi aloittaa saman tien”, sanoo Oivanen.

Paikanninlaitteet ovat pöly- ja vesitiiviitä ja niiden toimintaa on testattu eri lämpötiloissa. Järjestelmä on automatisoitu eikä vaadi käyttäjältä paikanninlaitteen asentamisen ja sovelluksen lataamisen lisäksi muita toimenpiteitä.

kuva

ABAXin paikanninlaitevalikoimasta löytyy tuotteita niin ajoneuvojen ja suuremman kokoluokan kaluston kuin pienempien työkalujen paikantamiseen. Ajoneuvoihin suunnitellut paikantimet voidaan liittää ajoneuvon virtalähteeseen, ja pienimmät paikantimet toimivat omalla pitkäkestoisella akullaan.

”Meidän Norjassa valmistetuilla paikanninlaitteillamme on elinikäinen takuu, ja maksuton asiakaspalvelumme palvelee vuorokauden ympäri. Meiltä saa myös kattavan käyttökoulutuksen”, Oivanen lisää.

Tietopankki kaluston käytöstä

SIM-kortilla varustetun GPS-paikanninlaitteen avulla tietoja voidaan siirtää, vastaanottaa ja tallentaa. Paikanninlaite kerää tietoja ajoneuvon tai muun laitteen sijainnista ja tiedot välitetään matkapuhelinverkon tai mobiilidatan avulla pääpalvelimelle.

Pääpalvelin analysoi saapuvat tiedot ja tallentaa ne suojatun yhteyden kautta ABAXin käyttöliittymään. Mobiilisovelluksella käytettävät seurantapalvelut ovat helppokäyttöisiä, ja järjestelmään voi määritellä käyttäjäkohtaiset käyttöoikeudet tarpeiden mukaisesti.

”Reaaliaikaisten kalustotietojen avulla yritys voi esimerkiksi tehostaa ajoreittejä ja parantaa asiakaspalvelua. Sovelluksesta voi tarkastella ajoneuvojen ja muun kaluston käyttöastetta ja järjestelmä myös muistuttaa tarvittavista huolloista ja katsastuksista”, Oivanen sanoo.

Järjestelmästä on helppoa tarkistaa myös muut kaluston käyttöön liittyvät seikat kuten esimerkiksi kauanko ajoneuvo, työkone tai muu väline on ollut asiakaskohteella tai kauanko matkaan on kulunut aikaa, mikä helpottaa laskutusta.

”Järjestelmään tallentuvat tiedot ajoneuvojen ja muun kaluston käytöstä helpottavat työn suunnittelua siten, että kaluston käyttöaste on mahdollisimman hyvä ja ajokilometrit ovat mahdollisimman alhaiset. Näin saadaan alennettua polttoaineen kulutusta ja kustannuksia ja kalusto kuluu vähemmän”, sanoo Oivanen.

kuva

Ajot haltuun sähköisesti

Telematiikan avulla voidaan seurata ajotapaa ja palveluihin sisältyy myös sähköinen ajopäiväkirja hyöty- ja työajoneuvoille. Kaikki ajoneuvolla ajetut matkat ja työajojen kilometrit tallentuvat automaattisesti sähköiseen ajopäiväkirjaan.

”Sähköinen ajopäiväkirja tallentaa veroviranomaisten vaatimat tiedot ja ne säilytetään järjestelmässä kuuden vuoden ajan, joten tiedot ovat helposti saatavilla verotarkastuksen sattuessa”, Oivanen sanoo.

Sähköisesti dokumentoitujen tietojen avulla voidaan varmistaa yrityksen ajoneuvojen oikeat ALV-vähennykset ja työsuhdeajoneuvojen oikea verotusarvo sekä seurata kilometrikorvauksia.

Ajotapapalvelu puolestaan tuottaa tietoa siitä, kuinka ajoneuvoja ajetaan. Palvelu voi antaa myös yksittäiselle kuljettajalle tietoa omasta ajotavasta sekä ohjata palautteen avulla ajotavan parantamiseen. Taloudellinen ajotapa alentaa käyttökustannuksia, pienentää korjaus- ja huoltokuluja sekä parantaa liikenneturvallisuutta.

”Monet kuljetusliikkeet järjestävät ajotapakilpailuja ja palkitsevat ajotavoiltaan parhaita kuljettajia. Raskaiden ajoneuvojen lisäksi ajotapakilpailuja voi järjestää myös vaikkapa pakettiautojakin käytettäessä”, Oivanen vinkkaa.

Mikäli ajotapapalvelu osoittaa ajotaidoissa kehittämiskohteita voi kuljettajille tarjota täydennyskoulutusta. Taloudellisen ja turvallisen ajotavan pienempi polttoaineen kulutus vähentää hiilidioksidipäästöjä ja säästää polttoainekulujen lisäksi ympäristöä.

Seurantapalveluiden avulla voidaan parantaa työturvallisuutta. Yksin ajoneuvoa kuljettavien sijainti voidaan paikantaa, mitä tuo turvaa työntekijälle. Lisäksi seurantapalvelu tuo turvaa omaisuusrikostapauksissa, sillä anastetun omaisuuden sijainti nähdään helposti järjestelmästä.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: ABAX

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prologistiikka

Prologistiikka uutiskirje

mainos_1058



Seuraa Prologistiikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »