mainos_1048

Ohjelmistot ja innovaatiot
Satamat

Virtaviivaista satamatoiminnot!

artikkelikuva: Virtaviivaista satamatoiminnot!

Kuva: Unsplash


Tekoäly-startup Awake.AI Haluaa ”4x40” -haasteen herraksi

Marine-logistiikassa riittää rönsyjä. Laivaliikennettä vaivaa esimerkiksi huono läpinäkyvyys ja heikko tiedonkulku eri toimijoiden välillä: ison osan ajastaan laivat joko odottavat satamissa liikkeelle lähtöä tai satamien ulkopuolella niihin pääsyä. Lisäksi moni laiva seilaa vajaalla kuormalla.

Näitä ongelmia suomalainen startup Awake.AI ratkaisee tekoälyn avulla. DIMECC:in fasilitoimassa SMARTER-projektissa mukana olevan alustayhtiön toimitusjohtaja Karno Tenovuo toteaa, että tällä hetkellä tavallisessa satamassa voi olla noin kolmisenkymmentä eri toimijaa, jotka kaikki suorittavat eri prosesseja ja palveluita.

”Jokainen näistä toimijoista käyttää omaa järjestelmäänsä, ja datan siiloutumisen ja muutosten takia kaikissa toiminnossa on odotusaikoja. Data pitäisi saada läpinäkyvämmiksi, jotta odotusajat lyhentyisivät”, Tenovuo huomauttaa ja lisää, että pienikin muutos yhdessä tietyssä vaiheessa vaikuttaa kaikkiin muihin vaiheisiin.

”Kun näitä muutoksia ei kommunikoida tehokkaasti, on odotusaikoja äärimmäisen vaikeaa arvioida.”

Älysatama palveluna

Tenovuo puhuu 4x40-probleemasta, jonka mukaan laivat ovat jopa 40 % ajasta odottamassa kuormaa satamassa ja lähtevät matkaan tyypillisesti 40 % lastissa. Automatisoinnin ja optimoinnin avulla laivojen käyttökustannuksia voitaisiin parantaa noin 40 %. Tämä vähentäisi noin 40 % meriliikenteen päästöjä globaalisti.

Vuonna 2018 perustetun Awake.AI:n ratkaisu ongelmaan on palvelu, Smart Port as a Service, jonka avulla satamaviranomaiset, laivojen omistajat, terminaalioperaattorit ja rahdinkuljettajat voivat optimoida toimiaan reaaliajassa.

Konseptiin kuuluu, että laivat ja satamat voivat vaihtaa keskenään digitaalisesti tietoja, ja palvelu on muokattavissa tulevaisuuden tarpeisiin. Merilogistiikasta on mahdollista tehdä tehokkaampaa, ympäristöystävällisempää ja turvallisempaa.

Digiaalto nousee

Älysatamien ja merilogistiikan ekosysteemille on globaali tarve – ja myös älylaivat kehittyvät tällä hetkellä hurjaa vauhtia. Toimiakseen smart ship tarvitseekin mahdollisimman älykkään ympäristön. Awake.AI:n tähtää juuri tähän saumaan: sen tavoitteena on olla maailman luotetuin älysatamien ja autonomisten laivojen alusta ja ekosysteemikehittäjä vuoteen 2025 mennessä.

”Alan globaali potentiaali on satojen miljardien luokkaa. Tämä on uusi markkina, ja Suomessa on siihen loistava yhdistelmä it-puolen ja meripuolen osaajia”, Tenovuo sanoo.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Mitä mieltä olit artikkelista?

vote 1 vote 2 vote 3 vote 4 vote 5

Seuraa Prologistiikka

Prologistiikka uutiskirje

mainos_1058Seuraa Prologistiikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »